Brobygårds historie

Brobygårds historie går langt tilbage, de første nedskrevne kilder nævner Gammelbogaard, som nok var Brobygård, omkring 14. tallet, og fra 15. tallet hvor godset er Bild Nielsen Bruckows slægts ejendom er godsets skiftende ejerskab registreret.

I dag er avlsgård under Arreskov Gods på Sydfyn, og i slægten Schaffalitzky de Muckadells besiddelse siden 1769. SdM er en uradelig slægt oprindelig fra Mähren/Schwaben i Østtyskland/Tjekkiet, og Brobygård, og dernæst Arreskov, Ølstedgård og Gelskov Gods, som i 1784 blev samlet i grevskabet Muckadell opkaldt efter slægtens stamgods i Mähren. Slægten kom til Danmark ca 1690 da Heinrich Bernhard Schaffalitzky de Muckadell blev page hos tyske soldater der tjente Christian d. 5. Siden hen steg han i graderne og deltog i tidens krige i bl.a. Skåne og Nordtyskland, og endte som general for kavaleriet.

Læs mere om slægten og historien for Brobygård hos Wikipedia og hos Danske Herregårde og hos Kulturstyrelsen.

Selskabslokalet

Oprindelig var lokalerne hos Brobygårds Køkken frokoststue for gårdens ansatte, men i 70’erne hvor mængden af ansatte faldt så blev lokalerne omdannet til offentligt selskabslokale, og har siden dannet rammer om mange fødseldage, konfirmationer og bryllupper. I 2005 blev lokalerne frisket op med respekt for de gamle fredede brygninger med en lysere farve end den fra 70’erne. Og her blev det gamle vælvede godskøkken i kælderen under hovedbygningen også shinet op, og bruges til kaffe og velkomst ved større selskaber når vejret ikke tillader at bruge terrassen udenfor.

Dette website bruger cookies til at forbedre din oplevelse og markedsføring. Acceptér Læs mere